Gidsen

Leeftijd

11 – 15

jaar

Opkomst

Zaterdag

13:30 – 16:00 uur

Doelgroep

Meisjes

Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen! Zeilen in je eigen boot, koken op je eigen vuurtje en leer routetechnieken. Sta op je eigen benen en ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts wordt actie van je verwacht. Scouts zijn leden van Scouting tussen de 11 en 15 jaar. Het kunnen Zeeverkenners (j/m) zijn, (Lucht)verkenners, Padvindsters of Gidsen. In veel groepen zijn het jongens en meisjes samen. Bij de Hendrik van Halewijn zijn de jongens en meiden van 11 tot 15 jaar verdeeld in de Gidsen en Verkenners.

Kenmerken van een Gids of een Verkenner 

Om een mening te kunnen hebben, moet je dingen weten. Je wilt weten hoe de natuur in elkaar steekt, hoe het is om moslim in Nederland te zijn, hoe vies of schoon het water in de Rijn is, waarom Max Havelaar koffie beter is en zo zijn er natuurlijk nog veel meer vragen. Als je genoeg weet, mag je een mening hebben. Bij Scouting leer je een mening te hebben en deze te uiten, ook als je pas 11 bent. Daarnaast zijn en blijven Gidsen natuurlijk meiden en meiden houden nu eenmaal van kletsen.

Elke Gids ontwikkelt zijn of haar eigen talenten. Er is ruimte voor iedere soort Scout en daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, zeilen, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, schminken, boogschieten, theater, vliegers maken … je kunt het zo gek niet bedenken. Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving en kunnen niet zonder de natuur. Een Scout wil ook van alle culturen in de wereld iets leren, en dat kan makkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen er bijna 25.000 Scouts naar Nederland uit 166 landen voor een Wereld Jamboree.

Als je lid wordt van een Scoutinggroep krijg je te maken met je eigen ploeg. Bij de gidsen heet dat een ronde. Het is een groepje van ongeveer zes Gidsen waarmee je veel gaat samenwerken. Binnen een ronde heb je een rondeleidster en een hulprondeleidster, deze twee Gidsen hebben net iets meer verantwoordelijkheden dan de anderen. Iedere Gids heeft een eigen talent. De een is een kei in navigeren, de ander heeft binnen vijf minuten het vuur aangemaakt en weer een ander is heel creatief. In een ronde leer je van elkaar en je zult merken dat alle Gidsen rekening met jou houden als jij ook rekening met hen weet te houden. Gidsen hebben iets voor elkaar over. Bij jouw installatie als Gids leg je een belofte af in het bijzijn van de andere Gidsen. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk: “Jullie kunnen op me rekenen.”

Bij de Gidsen organiseert de leiding het wekelijkse programma, maar als Gids krijg je genoeg gelegenheid zelf na te denken en zelf actie te ondernemen. Zo word je al een beetje voorbereid op de volgende speltak (de Explorers), waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor het programma en de te ondernemen activiteiten.

Activiteiten 

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen ronde in een tent, je eigen keuken bouwen en je eigen potje koken. Op pad zonder leiding met kaart en kompas, niet weten waar je ‘s avonds slapen zal. Dikke vrienden worden en elkaar goed leren kennen. En dat is nog lang niet alles.

De Gidsen gaan ook een paar keer per jaar op logeerweekend, waarvan één keer speciaal is voor de oudste Gidsen, dat weekend heet het kaderweekend. De oudste Gidsen bouwen een band op met elkaar, bereiden zich voor op de stap naar de Explorers en leren de leiding (nog) beter kennen.

Buiten het zomerkamp en logeerweekenden wordt er voor deze leeftijdscategorie nog veel meer georganiseerd, bijvoorbeeld de landelijke HIT, wat staat voor Hikes, Interessekampen en Trappersexpedities. Je kunt kiezen uit 60 verschillende kampen en je mag zelf kiezen op welk avontuur je gaat. Je schrijft je in met een groepje van je eigen (of als je dat wilt van een andere) speltak en gaat met Pasen een lang weekend weg.

Ook worden er voor Gidsen en Verkenners speciale scoutingwedstrijden gehouden, waaronder de RSW (regionale scoutingwedstrijden) en de LSW (landelijke scoutingwedstrijden). Zoals uit de naam blijkt wordt de RSW op regionaal niveau gespeeld en alle Gidsen en Verkenners mogen meedoen. De winnaars van de RSW mogen vervolgens meedoen aan de LSW, die elk jaar plaatsvindt tijdens het Pinksterweekeinde op Scoutcentrum Buitenzorg te Baarn. De Gidsen en de Verkenners van de Van Halewijn doen het door de jaren heen zeer goed op de RSW.

Wil je weten wat er voor Gidsen en Verkenners nog meer te doen is, neem dan gewoon even contact op.

De Gidsenleiding 

De leiding van de Gidsen is eigenlijk de leiding van jouw persoonlijke ontdekkingsreis als Gids. De leiding laat je zien hoe de dingen werken; hoe je een bijl moet vasthouden, hoe je makkelijk en snel een kampvuur bouwt, hoe een verband wordt aangelegd, hoe je gebruik kunt maken en kunt leren van de natuur en ga zo maar door. Ook zorgt de leiding ervoor dat er tijdig een kampadres wordt gereserveerd, dat er genoeg hout is voor een kampvuur en dat er genoeg materiaal aanwezig is om het door hen voorbereide programma uit te kunnen voeren.

Het leidingteam van de Gidsen van de Hendrik van Halewijn bestaat uit:

  • Karen Bonkes (teamleider)
  • Ralph Gombault
  • Jessica Sanders
  • Joeri Friederich

Mocht u vragen hebben over de Gidsen of opkomsten dan kunt u deze altijd aan ons stellen. Dat kan op twee manieren:

  • door op zaterdag voor of na de opkomst even naar ons toe te komen;
  • door een e-mail te sturen aan gidsen@hendrikvanhalewijn.nl (ook voor het afmelden voor een opkomst).